Mijn Arbeidsovereenkomst

Thema 1 Mijn Arbeidsovereenkomst

1.1 Doelgroep
Deze cao is van toepassing op de arbeidsovereenkomst tussen jou en één van de werkgevers die deze cao heeft ondertekend.
Je werkervaring, leeftijd of de aard van het werk bepalen in welke werknemerscategorie je wordt ingedeeld:

- Vakvolwassen werknemer: je bent 21 jaar of ouder;
- Jeugdige werknemer: je bent in de leeftijd van 15 jaar tot en met 20 jaar;
- Vakkracht: je bent 18 jaar of ouder en je hebt minimaal één jaar aantoonbare werkervaring in dezelfde of een vergelijkbare functie;
- Niet-vakkracht:     a. je bent jonger dan 18 jaar, of
 b. je bent 18 jaar of ouder is, maar hebt geen of minder dan één jaar aantoonbare werkervaring in dezelfde of soortgelijke functie.

Je wordt aangenomen in een bepaalde functie als:
- Seizoenkracht: je bent aangenomen in de functie van seizoenkracht en je werkt in één of meer van de volgende functies:
- kassa,
- receptie,
- controle,
- gastenservice/ front office,
- merchandise / shop,
- horeca,
- parkeren,
- dierverzorging (als het gaat om werkzaamheden die op de bezoeker zijn gericht),
- onderhoud.
Jouw werk wordt bepaald door klimatologische en natuurlijke omstandigheden (bezoekers aantallen). Vanwege dit seizoenpatroon zijn de werkzaamheden maximaal 9 maanden beschikbaar. Als de werkzaamheden meer dan 9 maanden beschikbaar zijn, dan is er géén sprake van een seizoenkracht.

- AOW-gerechtigde werknemer: je hebt een arbeidsovereenkomst gesloten, nadat je jouw AOW-leeftijd hebt bereikt.

1.2 CAO
De bepalingen in de cao hebben een minimum karakter. Dat wil zeggen dat je werkgever alleen positief mag afwijken van de cao.

1.3 Looptijd
De cao loopt van 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021 en eindigt zonder dat opzegging nodig is.

1.4 Arbeidsovereenkomst
Op de duur en de beëindiging van jouw, schriftelijk vastgelegde, arbeidsovereenkomst zijn de wettelijke
bepalingen van toepassing (artikelen 7:667 tot en met 7:686a Burgerlijk Wetboek).

1.5 Anti-misbruikbepaling
Cao-partijen benadrukken dat het je werkgever niet is toegestaan misbruik te maken van de afwijkingsmogelijkheid op de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het is verboden jou onterecht de functie seizoenkracht toe te wijzen, terwijl dit feitelijk gezien niet juist is. Je wordt op basis van objectieve criteria ingedeeld in de categorie seizoenkracht.

1.6 Oproepovereenkomst
Je arbeidsovereenkomst is een oproepovereenkomst volgens artikel 7:628a lid 9 van het Burgerlijk Wetboek als 

a. de omvang van je arbeid niet is vastgelegd als één aantal uren per tijdseenheid van: 1e ten hoogste een maand; of 2e ten hoogste een jaar en het recht op je loon gelijkmatig is verspreid over die tijdseenheid; of 
b. je op grond van het artikel 6.9 van deze cao geen recht hebt op het (uur)loon als je de arbeid niet hebt verricht. 

1.6a oproepovereenkomst aanbod arbeidsuren na telkens 12 maanden
Als je werkzaam bent volgens de oproepovereenkomst van artikel 1.6 van deze cao dan is je werkgever verplicht je telkens na 12 maanden binnen een maand een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen. Het aanbod omvat ten minste het gemiddelde van de laatste 12 maanden. Je hebt dan een maand om dat aanbod te aanvaarden of af te wijzen. Bij dit aanbod kan niet worden afgeweken van de loondoorbetalingsverplichting. Het aanbod geldt nog steeds als binnen 6 maanden opnieuw een arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. Naast dit verplichte aanbod mag je werkgever je ook nog een ander aanbod doen.  
 
De keuze voor aanvaarden van het verplichte aanbod of afwijzen of afwijzen en een ander aanbod aanvaarden is aan jou. Als je het verplichte aanbod accepteert, dan is er niet langer sprake van een oproepovereenkomst en vervallen de bepalingen bij die oproepovereenkomst.

1.6b oproepovereenkomst oproep en loon
Als je werkzaam bent volgens de oproepovereenkomst van artikel 1.6 van deze cao dan geldt een oproeptermijn van tenminste 24 uren van tevoren. Wordt de oproep later dan 24 uren tevoren gedaan dan hoef je de oproep niet op te volgen. Deze termijn van 24 tevoren geldt ook voor het verschuldigd zijn van loon bij intrekken of wijzigen van de oproep. Wordt de oproep binnen de termijn van 24 uren ingetrokken of gewijzigd dan is je werkgever voor die ingetrokken of gewijzigde oproep het loon verschuldigd.  
 
Deze regeling is voor werkzaamheden onder de oproepovereenkomst een werkbare termijn. Om deze reden is bij deze cao afgeweken van de termijnen volgens artikel 7: 628a, lid 4 van het Burgerlijk wetboek. 
 
Je moet je werkgever dan direct bij de oproep of tenminste 24 uur van tevoren schriftelijk of elektronisch informeren.

Ben je AOW-gerechtigd of ben je een leerling met een BBL-arbeidsovereenkomst, dan geldt de volgende afwijking van de wet: in een periode van 48 maanden kunnen maximaal 6 arbeidsovereenkomsten worden afgesloten die elkaar opvolgen met een onderbreking van niet meer dan 6 maanden.

1.7 Seizoenskracht
Als seizoenkracht verricht je werkzaamheden van een bedrijfsfunctie die volgens het artikel 7:668a lid 13 van het Burgerlijk wetboek gedurende een periode van ten hoogste negen maanden per jaar kunnen worden uitgeoefend, en niet aansluitend door dezelfde werknemer kunnen worden uitgeoefend gedurende een periode van meer dan negen maanden per jaar. 
Voor deze werknemer is er de afwijking van de ketenbepaling van artikel 7:668a, lid 13 van het Burgerlijk wetboek.

1.7a seizoenkracht Klimaat of natuur
Als de functie seizoenkracht alleen door klimatologische of natuurlijke omstandigheden ten hoogste negen maanden en niet aansluitend door dezelfde werknemer kan worden uitgeoefend is de werknemer “seizoenkracht klimaat of natuur”. Dan zijn bijzondere bepalingen rond de oproepovereenkomst voor de bedrijfsvoering noodzakelijk.   

Voor deze werknemer is er naast de afwijking van de ketenbepaling van artikel 7:668a, lid 13 van het Burgerlijk wetboek van toepassing ook de afwijking van de bepalingen van de oproepovereenkomst volgens van artikel 7:628a, lid 11 van het Burgerlijk wetboek van toepassing volgens de uitzonderingen in artikel 1.6a en 1.6b van deze cao.

1.7b seizoenkracht en tussenpoos 3 maanden
De tussenpoos van ten hoogste 6 maanden van artikel 7:668a van het Burgerlijk wetboek is voor alle seizoenkrachten zoals omschreven in artikel 1.7 van deze cao een tussenpoos van ten hoogste 3 maanden.

Uitzondering seizoenkracht klimaat en natuur
Als je seizoenkracht klimaat en natuur bent zoals beschreven in artikel 1.7a van deze cao is de bepaling niet van toepassing voor wat betreft het ten minste 24 uren van te voren oproepen door je werkgever en de verplichting voor je werkgever om loon te betalen als de oproep wordt afgezegd of gewijzigd. Dat is mogelijk volgens artikel 7:628a lid 11 van het Burgerlijk wetboek.

1.8 Nuluren
Er worden geen nuluren arbeidsovereenkomsten aangeboden aan werknemer.

1.9. Proeftijd
In je arbeidsovereenkomst is een proeftijd opgenomen:
Indien jij de arbeidsovereenkomst in je proeftijd wilt opzeggen, geldt er geen opzegtermijn.

1.10 Aanzegtermijn
Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd moet de werkgever een aanzegtermijn hanteren (artikel 7:668 BW). Dit houdt in dat je werkgever uiterlijk 1 maand voordat je arbeidsovereenkomst afloopt schriftelijk aangeeft of de overeenkomst wel of niet wordt voortgezet.

1.11 Opvolgend werkgeverschap
Als je eerst als uitzendkracht hebt gewerkt bij dezelfde werkgever of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebt gehad bij dezelfde werkgever, dan tellen deze periodes tot 1 juli 2017 niet mee in het bepalen van het aantal dienstjaren. Ook tellen ze niet mee voor het bepalen of jouw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege omgezet moet worden naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
 
1.12 AOW-leeftijd
Je arbeidsovereenkomst eindigt, zonder opzegging, op de dag dat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Het is daarna direct mogelijk een nieuwe arbeidsovereenkomst overeen te komen voor bepaalde tijd, volgens de ketenbepaling zoals deze op AOW-gerechtigden van toepassing is.
Share by: